Fotoshoot Eigen Arnhem, collodium fotograaf Peter van Hal.

06/02/2020
06/02/2020 admin

Wet-plate techniek

Je hebt van die bijzondere shoots en dit was er een van. Want wanneer fotografeer je nu een collega in actie? En dan ook nog eens een collega die fotografeert met de wet-plate techniek, een oud ambacht dat in 1850 is uitgevonden. Het beeld wordt hierbij vastgelegd op een natte collodium plaat. Deze plaat wordt eerst gereed gemaakt en moet daarom meteen worden belicht.  Terwijl de plaat nog nat is! Een uitdaging dus. Om dit proces niet alleen in een studio maar ook op locatie te kunnen doorlopen heeft Peter een bestelbus ingericht als rijdende doka. De sluitertijd is lang, 2 tot 3 seconden, maar voor die tijd waarin sluitertijden van enkele minuten niet ongewoon waren is dat heel snel. Daarom moet het model goed stil zitten om een scherpe foto te krijgen. 

Stil zitten graag!

Omdat een wet-plate vele malen groter is dan een negatief of digitale beeldsensor ontstaat een heel geringe scherptediepte. Dat is kenmerkend voor deze stijl van fotografie, maar brengt nóg een extra uitdaging met zich mee. De scherptediepte is namelijk zo beperkt dat het model een steuntje tegen het achterhoofd nodig heeft.  Dat steuntje moet voorkomen dat het hoofd iets naar voren of naar achteren beweegt, nadat scherp gesteld is. Zou het hoofd nadat op de ogen is scherp gesteld iets naar voren of achteren bewegen, dan ligt de scherpstelling ineens op de neus of bijvoorbeeld oren. 

Inspirerend

Het was niet alleen interessant Peter van Hal in actie te zien maar ook erg inspirerend. Het confronteerde mijzelf met het gemak waarmee je soms digitale foto’s schiet. Voor je het weet schiet je soms beelden zonder eerst écht goed te kijken. Bij collodium fotografie heb je maar één shot. Dan moet er weer een hele nieuwe wet plate worden gemaakt. Een tijdrovend maar ook duur proces. Alles valt of staat daarom met goede communicatie met de persoon die je fotografeert. Deze persoon krijgt instructies, de camera wordt klaar gemaakt, de plaat moet worden voorbereid enzovoort.  Zo werk je dus samen stap voor stap naar die ene klik waarin het moet gebeuren en alles moet kloppen. Dat is ook een manier om als fotograaf én als model het beste uit jezelf te halen. 

Stagiair Jeroen Lovink maakte dit making off filmpje, een making-off van een making-off.  

https://vimeo.com/365036626

 

 Lees hier het artikel over Peter van Hal en bekijk zijn foto’s:

https://issuu.com/gsupport/docs/37_eigen_arnhem_najaar_2019/24

Contact

Kom in contact.

Neem gerust contact op. We denken graag met je mee.

06-25170272

kloosterstraat 1a 6824RA Arnhem

adres:

kvk 09120736
btw NL001868829B24

Kom langs en vertel over je project.

Brainstorm op onze inspirerende locatie.

Even sparren over jouw idee?

Maak gebruik van onze ervaring en ons enthousiasme.

We zijn benieuwd naar jou.

We komen graag bij je langs.

Contact